باراک - 8 یک سیستم موشکی - برد بلند - پدافند موشکی و پدافند هوایی - مربوط به نیروی دریایی هندوستان می باشد که به صورت مشترک توسط کمپانی اسرائیلی IAI (( مخفف Aerospace Industries )) و کمپانی هندی DRDO (( مخفف Defence Research & Development Organisation )) توسعه یافته است . این سیستم موشکی سطح به هوا (( که به صورت مخفف SAM نامیده می شود )) می تواند بر ضد جنگنده ها ، UAVs و موشک های شلیک شده مورد استفاده قرار بگیرد و اهداف مورد نظر خود را منهدم کند .
بخش دوم
۴-مشخصات عمومی موشک هاگ:
موشک هاک به شکل استوانه باریک و کشیده با چهار بال دلتایی شکل است که از انتها تا میانههای موشک امتداد دارند .
موشک هاگ ای (MIM-23A) :
طول : 5.08متر
قطر : 37 سانتی متر
طول بالها : 1.21 متر
وزن : 548 کیلوگرم
سر جنگی: 54 کیلوگرم
حداقل برد : 2 کیلومتر
حداکثر برد عملیاتی : 25 کیلومتر
ارتفاع : 60 متر تا 11 کیلومتر
بخش اول
کار طراحی و ساخت سیستم موشکی هاک از سال1952 شروع شد و جزیی از طرح ارتش آمریکا برای ساخت یک موشک میانبرد سطح به هوا با سیستم هدایت نیمه فعال راداری گردید. در سال1954 قرارداد ساخت لانچر این موشک با شرکت نورثروپ و قرارداد ساخت رادار و سیستم کنترل آتش و موشک با شرکت ریثون پیمانکار اصلی پروژه بسته شد . اولین نمونه موشک ساخته شده این طرح به اسم (XSAM-A-18 ) با موتور XM3 در ژوئن 1956 ساخته شد . جولای1957 نمونه کامل شده ارائه گردید اما پس از مدت کمی با روشن شدن معایب این مدل از موتورها، از موتورهای آیروجت (Aerojet M22E7) بجای مدل قبلی استفاده شد که این مدل هم نامطمئن نشان داد و با موتورهای اصلاح شده آیروجت (M22E8 ) جایگزین گردید. نمونه ابتدایی موشک هاک در سال1959 در اختیار ارتش آمریکا قرار گرفت و از سال1960 به طور رسمی در اختیار تفنگداران نیروی دریایی آمریکا(US Marine Corps) قرار گرفت. پیچیدگی زیاد سیستم پدافند موشکی هاک و استفاده از سامانههای الکتریکی در این سیستم باعث شد این سیستم پدافندی قادر به فعالیت مستمر بیش از 43 ساعت نباشد اما این مدت در نمونههای بهینهسازی شده موشک هاک به 130الی170 ساعت و در آخرین نمونهها به 300 الی400 ساعت افزایش داده شده است.
موشک بومی سازی شده HQ-12 هم اینک در خدمت نیروی هوایی ارتش خلق چین قرار دارد و بر اساس گزارشات وزارت دفاع آمریکا ( پنتاگون) حدود 60 واحد آتشبار آن در حال سرویس دهی می باشند. سامانه دفاعی مذکور که برای جایگزینی HQ-2 در نظر گرفته شده، از تنوع بالایی در محصولات برخوردار است تا جایی که منابع نظامی برای آن پرتاب کننده ریلی استاتیکِ به ارث رسیده از طراحی HQ-2 ، پرتاب کننده متحرک ریلی6*6 TEL (حامل، برپا کننده، سکوی پرتاب) مشابه طرح سلف خویش و پرتاب کننده جاده نورد مشابه سامانه پاتریوت را برشمرده اند.
Sky Dragon یک سیستم پدافندی سطح به هوای میان برد ساخت چین می باشد که توسط شرکت Norinco با محدوده پوشش حداکثر 50 کیلومتر جهت دفاع از آسمان منطقه ، تأسیسات صنعتی و نظامی حساس ساخته شده است و قادر به مقابه با اهداف متوسط و کوچک همچون هواپیماها ، هلیکوپترها ، پهپادها و همچنین موشک های کروز در کمترین ارتفاع می باشد.
سیستم پدافند برد متوسط پیشرفته نگاه جدید ایالات متحده به بحث دفاع کوتاه برد و برد متوسط با هدف ایجاد چتر دفاعی متحرک در زمان نزدیکی به دشمن و حفاظت دفاعی کاملا قابل حمل و مدولار با قابلیت تامین نیاز ارتش ایلات متحده و ناتو به سیستمی قابل اطمینان تر از سیستم های پاتریوت ، هاک و نایک هرکولس در کشورهای متحد و ارتش ایالات متحده ساخته شده . در واقع این سامانه نسل جدید سیستم های دفاع بالستیکی با هدف دفاع قدرتمند چند کاره و برای جنگ در قرن 21ام ساخته شده است.
پیشینه
سامانه پدافند اسپايدر حاصل همکاري شرکت جنگ افزار سازي رافائل و صنايع هوايي اسرائيل است.اين سامانه دو موشک پيتون ـ5 و دربي به کار مي گيرد و نام آن نيز از روي اين دوموشک تعيين گشته است.
»گريزلي GRIZZLY « نام ناتوي اين موشك و SA-17 نام آمريكايي آن است. توسعه ي اين موشك توسط دفاتر طراحي «نيپNIIP » «ژوكوفسكي»Zhukovsky » » و «ويمپل» Vympel در مسكو انجام و اعتقاد بر اين است كه كارخانجات اوليانوسكي Ulyanovsky » » در طراحي و توسعه ي موشك فعال بوده است. شباهتهايي ميان موشك هاي دفاع هوايي SA-11 ، SA-17 روسيه و استاندارد(RIM66 ) آمريكايي به چشم مي خورد. نام روسي مجموعه سيستم SA-17 «اورال URAL » » و علامت مشخصه موشك بهينه سازي شده (BUK-M2-9M38M2 )مي باشد.

موشك سطح به هواي Tor-M1 يك سيستم پدافند هوايي سيار است. در سيستم هاي دفاع هوايي سيار، لانچر (مجموعة پرتابگر و موشكها) و رادار سيستم موشك به وسيلهي يك خودرو جابهجا ميشوند.
اين خودرو (معمولن زرهي) فقط براي جابهجايي سيستم موشكي به كار ميرود و اين قابليت را ميدهد تا از گزند شناسايي ماهوارههاي نظامي و هواپيماهاي شناسايي مصون بماند و مكان دقيق آن مشخص نشود. براي مثال در سيستم Tor-M1 ، ميتوان در ساعت حدود 60 تا 70 كيلومتر مجموعهي سيستم را به راحتي جابهجا نمود و توان جنگندههاي دشمن را براي حمله و نابودي اين مجموعه كه ممكن است مكانش قبلا مورد شناسايي قرار گرفته باشد، خنثي كرد.
سیستم دفاع موشکی سام -11 یک سیستم میان برد با کنترل نیمه فعال راداری است.
استفاده از موشک ها با سوخت جامد و نیز رهگیری توسط رادار این قابلیت را به سیستم میدهد که علیه جنگنده ها و موشک های کروز استفاده و کارایی بالایی داشته باشد.
سیستم پدافند سام 11 را درواقع میتوان نمونه اصلاح شده بسیار بهتر سیستم سام 6 در نظر گرفت با این تفاوت مهم که سیستم سام 6 تنها یک هدف را میتوانست رهگیری کند اما سیستم سام 11 توانایی ردگیری مجزای 6 هدف را داراست. ادعا شده توانایی انهدام هواپیما توسط سیستم 60 تا 90% است. این آمار برای بالگرد ها بین 30 تا 70 % و 40 درصد علیه موشک های کروز است که اینها همه به معنای یک بهبود واقعا پر معنا در مورد سیستم سام 6 است.
سامانه موشکی سام – 6 ، اولین بار به صورت ستون سه تایی در سال 1967 در مسکو به نمایش در آمد و تا شروع جنگ اکتبر سال 1973 اعراب و اسرائیل ، منابع غربی ( به ویژه آمریکا) و رژیم اسرائیلی که مجهز به سامانه جمینگ بوده اند به کار گرفته شد و موجب سرنگونی حدود 30% از هواپیماهای آن رژیم گردید .
این سامانه که روس ها اسمش رو 2 k11 krug نامگذاری کرده بودند و سازمان ناتو برای این سامانه نام سام 4 گانف را برگزید. این سامانه در جنگ سرد در اواخر دهه 70 میلادی متولد شد و توسط جماهیر شوروی گسترش پیدا کرد.
تعدادی از این سامانه نسبتا مخفی شوروی بعد از فروپاشی به کشور های هم پیمان روسیه تحویل داده شد .کشور هایی همچون : اوکراین / مجارستان / لهستان و دیگر همپیمانان روسیه و همچنان در بین این کشور ها همچنان چند نمونه فعال از این سامانه همچنان پابرجاست!
سام 2 با نام (وی 75)نیز شناخته میشود.و یک سیستم دفاع موشکی ضد هوایی است بر علیه هواپیما های مهاجم که معمولا به صورت گروهی و جمعی یورش می آورند. از مزایای این موشک تحرک و مانور پذیری بیشتر از سیستم سام 1 است. سیستم های سام یک تنها قادر به پوشش یک منطقه (پایگاه هوایی) هستند اماسام 2 میتواند 360 نقطه را پوشش دهد{هر سایت سام 2}.اگر چه این سیستم در بیشتر پایگاه ها به صورت 6 تایی در کنار رادار ثابت است اما مزیتی که دارد این است که میتوان این سیستم را از طریق جاده و راه حمل کرد. و این سیستم اساسا بر این مبنا ساخته شد که برای نقاط حساس- جادهای مهم- راه آهن و دیکر مناطق در روسیه غیر از مسکو (که مجهز بود)به کار برده شود.
تاریخچه:
سامانه ی پدافند هوایی اس25 برکوت را می توان اولین سامانه ی مدرن دفاع هوایی شوروی نامید . سام 1 که یک سیستم موشکی زمین به هوا است ابتدا در 9 آگوست 1950 توسط شوروی و تنها برای دفاع هوایی کوتاه برد از مسکو طراحی شد. .
عقیده بر این است که این سامانه برای مقابله با بمب افکن های دور پرواز بی-52 آمریکا وارد خدمت شده است زیرا تنها چند سال پس از پرواز این بمب افکن رونمایی گشت .